Skriftliga ömdömen

Inser att det var ett tag sen jag skrev här och det har helt enkelt inte funnits tid. Har jobbat med skriftliga omdömen, slöjdbloggen, skriftliga omdömen, lektionsplanering, skriftliga omdömen, möten, skriftliga omdömen,  problemlösning och nämnde jag förresten att jag har jobbat med skriftliga omdömen. Just det ja, mitt i allt detta har jag ju faktiskt också bedrivit undervisning. Det roligaste med detta yrket. Tyvärr känns det som det är mycket som tar fokus från just undervisningen. En av sakerna som jag anser tar en del fokus från kärnan i yrket är de skriftliga omdömen och jag funderar om det verkligen ger tillbaka lika mycket som den tid som läggs på dem. Det som kan tyckas konstigt är att omdömena skrivs en gång per termin och även om de skall vara framåtsyftande så blir det nästan som ett betyg även om det inte är utformat så. Omdömen, feedback eller kalla det vad du vill skall ges ständigt och inte vid en isolerad tidpunkt under terminen.

Det kanske är det som de styrande kommit på, att vi lärare ger ständigt feedback. Kanske är det därför som förslaget finns att slopa de skriftliga omdömena. Det innebär ju inte att dokumentationen och feedbacken till eleverna försvinner. Den kommer ju precis som idag finnas kvar och ske ständigt i undervisningen. Den dagliga feedbacken, alltså den som sker, dag för dag, minut för minut räcker för att ge eleverna ett tydligt mål att satsa på.

Och tänk hur mycket extra tid som vi lärare får om och när de skriftliga omdömen i dagens utformning försvinner. Vi kommer ha mer tid att vara mer kollaborativa med eleverna, mer tid att ge bra daglig feedback, mer tid att planera bra lektioner (tillsammans med kollegorna för ökad utveckling). Vi, och då menar jag sveriges lärare, gör ett fantastiskt jobb varje dag. Vi ökar kunskapen, vi ser till att eleverna mår bra, vi ger varje elev möjlighet att växa och utvecklas dagligen, vi ger eleverna redskap för att veta hur de skall hitta vidare i djungeln av möjligheter som  de står inför i framtiden. Vi skapar morgondagens goa, reflekterande samhällsmedborgare.

Så till alla sveriges lärare. Ni är underbara!

Annonser

One thought on “Skriftliga ömdömen

  1. Tack för dina bekräftande ord. Är så trött idag just på grund av detta. Låt oss fokusera på det mest vessäntliga tack!!!!!

    Bra skrivet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s