Tänk glada tankar!

Detta inlägg är ett försök att skriva ett litet sommartal till alla de som orkar läsa detta därute i sommarsverige. Det kanske egentligen är mest till mig själv men jag tror de flesta kan hitta lite inspiration i det. Förslaget att skriva ett sommartal kom ifrån Emil Jansson.

Det är den tiden på året då de flesta uppgifter och allt det praktiska är gjort i skolan. Det finns naturligtvis en del skolor som fortfarande har en del kvar men snart är sommaren här med väntande ledighet och rekreation. Det är under sommaren jag brukar ta igen mig och ladda batterierna. Det är då jag får extra tid till att umgås med familjen. Det är då jag har kvällen ledig utan massa arbete som väntar på att bli omhändertaget. Sommaren är helt enkelt min tid och min familjs tid.

Trots att det är mycket ledig tid under sommaren och jag kommer njuta för fullt i hängmattan eller på gräsmattan så finns det viss risk att jag kommer fundera en del på hösten och hur jobbet kommer vara. Det är svårt att förutse allt som kommer ske. Det kommer nya elever, jag får säkert några nya kollegor och under sommaren dyker det trots allt säkert upp några nya idéer på hur jag skall jobba vidare. Naturligtvis kommer det inte bara vara jag som jobbar för att utveckla undervisningen men jag skriver om mitt arbete och därför skriver jag som jag gör och därför vill jag dela med mig av följande:

Ett centralt förhållningssätt som alltid är bra att ha med sig är att tänka positivt. Sagofiguren Peter Pan kunde flyga bara han började tänka glada tankar och jag tror det är en av de viktigaste redskapen vi har för att lyckas med det vi vill åstadkomma. Jag skulle vilja ta upp några exempel på hur jag tänker:

När du stöter på någon som inte gör som du tänkt dig, denne personen kanske rent av är dum mot dig i dina ögon. Fundera då om det hjälper att vara dum tillbaks eller om det kanske är bättre att bemöta denne med extra omtanke. Personen har säkerligen inte samma förförståelse som du har. Se saken med andra ögon och tänk glada tankar!

Du funderar på hur du skall lyckas hinna med allt som din chef säger att du skall hinna med. Tänk inte på hur mycket du har kvar att göra. Ta en sak i taget och fundera istället över hur mycket du har hunnit med. Tänk glada tankar!

En elev beter sig konstigt och vill inte göra ”som den ska” under lektionen. Du vinner inget på att skälla på eleven. Ingen elev vill bli utskälld inför sina kompisar. Fundera på hur du själv skulle känna dig om du råkade ut för det. Tänk istället på hur du kan göra för att göra saken bättre. Tänk på tillfällen då det fungerade bra. Tänk glada tankar!

Om bilen krånglar för dig i sommar ta det med ro. Vad vinner du på att bli arg? Antagligen inget. Det är mycket roligare att tänka glada tankar. Det kanske inte får din bil lagad men det blir trevligare för alla. Tänk glada tankar!

Något som alltid kommer på tal när vi pratar om ledighet är vädret. Om det i sommar regnar och inte alls blir så som du tänkt dig så tänk glada tankar. Vädret kan du ändå inte ändra på och du kommer garanterat må mycket bättre om du tänker glada tankar.

Om du har positivt förhållningssätt i alla situationer du hamnar i så är chansen stor att du når dit du når. Genom att vara arg och skälla på allt och alla är det svårt att få folk att lyssna. Genom att bygga på det som fungerar och förstärka det kan du åstadkomma riktiga förändringar.

Tänk glada tankar. Det är då du kan flyga till oanade höjder!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s