Jag har aldrig sett en lat människa

När jag gick min lärarutbildning så hade jag under sista terminen förmånen att läsa en utbildning som handlade om konflikthantering. En av metoderna eller förhållningssätten som vi läste om var ”Icke vålds-kommunikation”, non violent communication eller giraffspråket om man så vill. I korta drag handlar det om att inte döma det jag ser utan tänka  objektivt vad jag ser, vad jag känner när någon gör detta, vilka behov jag har och och vilka önskemål jag har. Denna beskrivning är naturligtvis mycket förenklad och för dig som vill ha reda på mer kan kolla här. Under denna kursen hittade jag en sång som handlar om hur vi kan observera utan att tolka. Något som jag anser är viktigt för mig som pedagog. Sången eller dikten är skriven av Ruth Bebermeyer:

”Jag har aldrig sett en lat människa; Jag såg en som aldrig sprang när jag såg på, och jag har sett en man, som ibland sov mellan lunch och middag, och som stannade hemma en regnig dag, men han var inte lat för det. Innan du kallar mig galen, tänk efter: var han lat eller gjorde han bara saker vi kallar ”lata”? 

Jag har aldrig sett ett korkat barn; jag har sett ett barn, som ibland gjorde saker jag inte förstod eller som jag inte tänkt mig; jag har sett ett barn, som inte sett de ställen jag varit på, men var inte korkat för det. Innan du kallar honom dum, tänk efter, var det ett korkat barn, eller kunde han bara andra saker än dig? 

Jag har letat allt jag kunnat men aldrig sett en kock; jag såg en person, som blandade ingredienser vi åt till middag en person som satte på spisen och kollade ugnen som lagade köttet – jag såg allt detta, men inte en kock. Säg mig, när du tittar, är det en kock du ser eller är det någon, som gör det vi kallar laga mat. 

Det somliga kallar lat, kallar andra avspänd, det somliga kallar dum, kallar andra bara ovanlig kunskap. så jag har kommit fram till, att det besparar oss förvirring om vi inte blandar ihop det vi kan se med det som är vår åsikt om det. För det kan hända att du gör det, vill jag också säga; Jag vet att det här bara är min åsikt.”

Lämna en kommentar