Nästa vecka – den bästa veckan!

En ny vecka brukar innebära nya möjligheter och nya utmaningar. Så kommer även denna vecka vara. Nya projekt på gång. Men innan jag kommer in på det så vill jag ankyta till överskriften på detta inlägg. För faktum är att jag skulle kunna skriva denna överskrift på alla inlägg. Jag skall förklara varför. För några år sen så ledde jag och en kompis ett antal första hjälpare från Röda Korset under Gothia cup. Arbetet bestod i att hålla samman gruppen och att ge alla förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag som handlade om att ta hand om de skador som uppstod under denna fotbollsturnering. I detta arbete hade vi varje morgon en samling där vi tog upp om det var något speciellt som hände under dagen. Men vi började alltid morgonsamlingen med att välkomna alla till den bästa dagen. Den bästa dagen, hur kunde vi veta det? Det kunde vi inte men genom att vi sa så kunde vi förekomma en del av de småproblem som alltid uppstår under en så stor cup. Genom att vi sa så så kanske det inte gjorde så mycket om maten blev försenad med en kvart för det var ju den bästa dagen. Att ha ett positivt tankesätt redan från början gjorde att vårt arbete under Gothia cup-veckan blev det bästa genom tiderna. Jag menar inte att du kan förändra allt med detta men du kan förändra förutsättningarna genom att tänka positivt. Så därför är nästa vecka den bästa veckan.

Jag funderar på att dra igång ett Särladerby i en klass på mellanstadiet. En bilbyggarprojekt där eleverna efter vissa förutsättningar skall bygga var sin bil som skall gå så fort som möjligt utför en byggd ramp. För eleverna innebär detta att testa sina bilar och utveckla dem för att de skall rulla så snabbt som möjligt och faktiskt ta sig vidare till final. Banan kommer bestå av två parallella banor där bilarna tävlar mot varandra. den snabbast går vidare. För att utveckla detta vidare så kan man ha flera deltävlingar där de får testa sina bilar och sen försöka göra dem bättre och bättre. Jag tror att detta kan vara en ganska rolig idé för eleverna och jag kommer att testa den och se hur det funkar. Jag lovar att berätta mer i ett senare inlägg.

IMG_0203Jag har till denna termin byggt en ny basningslåda för att kunna utveckla svepteknikens möjligheter med eleverna. För er som inte vet vad svepteknik är så är det en teknik där man värmer trä med ånga och böjer det. Man kan exempelvis göra svepfat och andra traditionella slöjdalster. Hur jag gjorde när jag byggde lådan kan du se här nedan. Det tog ett tag att bli klar med filmen men den är här och som en utveckling av denna basningslåda kommer jag göra en i transparent polykarbonat så att elever kan titta in i lådan under tiden bassningen pågår. Förhoppningsvis går det se hur träet blir påverkat av ångan genom ångdimman i lådan.

I vecka kommer Borås stads första Edcamp hållas. Ett initiativ av Susanne Nystedt och Hanna Holmén. Det skall bli riktigt spännande att få vara med om dessa samtal med andra intresserade kollegor. Att få tala med kollegor om utveckling, undervisning och allt som rör lärarens vardag. Ser fram emot detta och många fler i framtiden.

Nu tänker jag ta det lite lugnt resten av kvällen och bara invänta den bästa veckan.

Välkommen!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s