…och då kom de hem med en herrcykel!

Jag satt häromdagen och rotade bland lite papper från min lärarutbildning och hittade en lite bok som vi gjorde. Här har jag sammanfattat en av berättelserna som jag skrev till boken:

”När Britta fyllde 14 år 1933 hade hon gått 7 år i skolan. Men bara varannan dag då hon de andra dagarna hjälpte till på gården. Hon hennes bror och hennes 5 systrar var numera på grund av moderns död tvungna att hjälpa till mer i gårdsarbetet. Gården låg i en by utanför Borås. 

På kvällarna samlades hon tillsammans med sina kompisar hos någon av familjerna i närheten. Där satt de och broderade och pratade om allt möjligt, kanske om pojkar. Att handarbeta var kul och Britta berättade att i stan kunde man köpa en hel bunt med tyg för 1 krona och detta räckte till fyra eller fem dukar. 

Arbetet på gården var inget som var onaturligt utan det var ganska vanligt att barnen hjälpte till mycket och detta kändes helt naturligt för Britta och hennes syskon. Om hon och hennes systrar mjölkade så kunde hennes bror ta långbrädan och köra mjölken in till stan. På långbrädan, som var någon form av vagn till hästen, hade han lastat mjölkkannorna. 

En gång berättade Britta, då alla syskon hade arbetat på potatisåkern under några dagar, hade de alla kommit överens om att pengarna de fick för detta skulle gå till en cykel. Dom hade verkligen sett fram emot att få en cykel och ni kan tänka er entusiasmen bland syskonen när deras far och deras bror gav sig av mot stan för att sälja mjölk och samtidigt köpa cykeln som de så länge väntat på. Flickorna gick länge och väntade hemma på gården och till slut hörde de hästens hovar mot vägen utanför gården. De sprang och mötte ekipaget och såg cykeln som låg på vagnen. Men inte vilken cykel som helst utan en herrcykel.”

Så kunde det gå till i en by utanför Borås för cirka 80 år sen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s