Att uppleva nya saker

Vill berätta om en händelse som utspelar sig under en slöjdlektion. Eleven skulle fästa ihop en metallstång med en metallplåt. Tekniken som han tänkte använda var hårdlödning. En metod där man använder ett silverlod (en stång av ett material som skall smälta och därigenom fästa samman delarna), flussmedel (för att förhindra oxidation under lödningen) och värma genom en gasollåga. När detta skall göras så måste man värma upp metallen för att den skall bli så varm så att silverlodet smälter. Det är en ganska häftig upplevelse för det tar ganska lång tid men när silverlodet plötsligt smälter så flyter det snabbt ut och fäster samman ytorna.

Eleven står då där i metallrummet och värmer metallbitarna som blivit riggade med hjälp av klämmor o.d. Vi har tillsammans strukit på flussmedlet och klippt av korta bitar av silverlodet som strategiskt lagt ut runt silverstången så att när det smälter flyter det ut. Men tillbaka till eleven som står där och värmer bitarna med hjälp av den varma gasollågan. Rätt som det är smälter lodet och flyter precis som det skall ut och fäster samman bitarna. Då hör jag eleven säga: – Det här var det mest spännande jag varit med om i skolan. Han säger det med sådan inlevelse och jag ser glädjen i hans ansikte.

Och det kanske är det som är det viktigaste för oss lärare att ta med oss. Att låta eleverna få uppleva nya saker och att vi skapar lärande situationer som är intressanta. Jag hoppas att jag alltid får höra av eleverna hur roligt och spännande min undervisning är. Att de känner glädje och inspiration och att de möts av en undervisning som också utmanar och skapar en wow-känsla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s